Hvad er GMO?
GMO
GMO er en forkortelse for genmotificeret orgsnisme, men bliver også kladt for gensplejsning. Når man genmodificere noget, ændre man i en organismes DNA. Man genmodificere noget for at overføre en posistiv egenskab, ved en organisme til en anden organisme. Man kan fx. genmodificere en plante for, at gøre den resistent imod nogle bestemte bakterier. De fleste af de genmodificerede organmismer, som er udviklet til fødevarebrug, er planter som er gjort modstansdygtige over for ukrudtsmiddel, angreb af skadedyr eller sygdomme. Man kan også forbedre de ernæringsmæssige egenskaber.
En genmodificeret plante er en plante, som ved hjælp af gensplejsning har fået indsat et eller flere stykker nyt DNA i sin arvemasse. Det indsatte DNA-stykke, som kaldes tansgenet eller transgenerne, stammer næsten altdi fra en anden levende organisme. En såkaldt donororganisme, som kan være lige fra en bakterie til et menneske.
Princippet i gensplejsning er meget simpelt : Man "klipper" det ønskede gen
ud af doneroganismets genom med et enzym (genom er et udtryk for oganismens samlede gener.) med et andet enzym "limer" man genet sammen med andre DNA-stykker og det samlede DNA-stykke splejses ind i den modtagende organisme.
